7 kwietnia po raz kolejny obchodzony będzie Światowy Dzień Zdrowia, którego tematem przewodnim jest Bezpieczeństwo Żywności pod hasłem „Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół". W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności.
Więcej informacji związanych z obchodami Światowego Dnia Zdrowia, można znaleźć na stronie Biura Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Polsce www.who.un.org.pl.
***
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powstała 7 kwietnia 1948 r. Od tamtej pory 7 kwietnia obchodzi się na całym świecie jako Światowy Dzień Zdrowia. Główna siedziba Organizacji znajduje się w Genewie. Polska jest krajem członkowskim WHO od początku jej istnienia. Biuro WHO w Polsce utworzone zostało w lipcu 1992 r. Jest ono integralną częścią Biura Regionalnego Światowej Organizacji Zdrowia dla Europy (WHO EURO) z siedzibą w Kopenhadze. Głównym partnerem Biura WHO w Polsce jest Ministerstwo Zdrowia.
Utworzono na podstawie www.who.un.org.pl