Żywienie w szpitalu
- Weryfikacja uprawnień do świadczeń
- Dostępność
- Ankieta jakości dla Pacjentów hospitalizowanych
- Co zabrać ze sobą do szpitala
- Prawa i obowiązki Pacjenta
- Karta Praw Dziecka – Pacjenta
- Udostępnianie dokumentacji medycznej
- Wypisy
- Opieka duszpasterska
- Żywienie w szpitalu
- Standardowe warunki pobierania materiału do badań
- Instytucje ważne dla Pacjentów
- Szczególne uprawnienia do świadczeń opieki zdrowotnej
- Programy profilaktyczne
- Edukacja Pacjenta
- Cyberbezpieczeństwo
- Biuletyn Informacji Publicznej
- Cennik usług medycznych plik PDF
- ~Blog
- Program pilotażowy „Dobry posiłek w Szpitalu”
Żywienie w szpitalu
Żywienie jest częścią składową leczenia pacjentów. Prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na poprawę bądź utrzymanie stanu zdrowia pacjenta. Pacjenci hospitalizowani w naszym Szpitalu mają zapewnione całodzienne wyżywienie, tj. 3-5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. Posiłki dostarczane są do poszczególnych oddziałów w godzinach:
- śniadanie godz. 7³º-8³º
- obiad godz. 12oo-13oo
- kolacja godz. 17oo-18oo
- druga kolacja godz. 20oo (nie dotyczy pacjentów IOM i Oddziału Medycyny Paliatywnej)
Pacjenci nowo przyjęci żywieni są według następujących zasad:
- ilość obiadów i kolejnych posiłków dla pacjentów nowo przyjętych wraz ze wskazaniem diet zgłaszana jest do godziny 9³º. Pacjent otrzyma obiad i kolejne posiłki.
- ilość kolacji dla pacjentów nowo przyjętych wraz ze wskazaniem diet zgłaszana jest do godziny 13³º.
- Pacjent przyjęty w godzinach od 9³º-12oootrzyma na obiad zupę z pieczywem i kolejne posiłki.
Dieta dla pacjenta wymagającego leczenia dietetycznego zlecana jest przez lekarza prowadzącego. Posiłki szpitalne przygotowywane są w kuchni naszego szpitala zgodnie z systemem HACCP. Pakowane są indywidualnie do opakowań jednorazowego użytku i transportowane do oddziałów.
Prosimy, by pacjenci przebywali w salach chorych w zaplanowanych porach podawania posiłków.
Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych. Wygodne spożycie posiłku ułatwiają stoliki przy szafkach przyłóżkowych. Pacjentom, którzy mają trudności ze spożyciem posiłku, polecana jest fachowa pomoc personelu.
W każdym oddziale istnieje możliwość podgrzania posiłku w kuchence mikrofalowej po uprzednim przełożeniu do specjalnego naczynia jednorazowego użytku przeznaczonego do tego celu.
Każdy oddział wyposażony jest w lodówkę do przechowywania żywności pacjentów. Zasady użytkowania lodówki wraz z okresem przechowywania żywności umieszczone są w każdej kuchence oddziałowej. Prosimy o przestrzeganie zasad korzystania z lodówki. Zapewni to wszystkim pacjentom utrzymanie właściwej jakości przechowywanej żywności. W szpitalu istnieje możliwość skorzystania z porad dietetycznych.
Ze względu na dbałość o wysoki poziom usług przeprowadzamy anonimowe badania ankietowe, w których pacjenci mogą wypowiedzieć się na temat jakości posiłków.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informujemy, iż osoby osoby nie przebywające na oddziałach Szpitala mogą skorzystać ze stołówki szpitalnej.
Oferujemy smaczne, domowe jedzenie. Polecamy zupy mleczne, jarzynowe, barszcz ukraiński, potrawy mięsne, przepyszne pierogi, gołąbki, a także puszyste naleśniki z serem i musem jabłkowym. Wszystko smaczne, świeże, ciepłe i w atrakcyjnych cenach.
Osoby, które chcą skorzystać ze stołówki korzystają z wejścia od strony parkingu przy Bloku Operacyjnym. Wejście prowadzi bezpośrednio na stołówkę. Posiłek można spożyć na miejscu lub zamówić „na wynos” płacąc za opakowanie (1 zł za menu box oraz 1 zł za pojemnik na zupę).
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Alternatywa tekstowa: Cennik potraw w bufecie.docx (34,4 kb)