W II połowie ubiegłego roku został przeprowadzona gruntowna modernizacja kuchni oraz stołówki Szpitala.
Podczas modernizacji przebudowano pomieszczenia kuchni szpitalnej, pomieszczeń socjalnych i magazynowych, wymieniono stolarkę okienną i drzwiową. Przebudowano instalacje wewnętrzne: wodociągową, kanalizacji sanitarnej, centralnego ogrzewania, gazową, energii elektrycznej, wentylacji mechanicznej i klimatyzacji. Zakresem zadania objęto także modernizację pomieszczeń administracyjnych, zaplecza magazynowego i socjalnego mieszczącego się na poziomie parteru, jak również w piwnicach budynku kuchni.
W ramach zadania w kuchni zamontowane zostały nowe urządzenia technologiczne tj. gazowe kotły warzelne o poj. 300 l, elektryczne piece konwekcyjno- parowe, patelnie gazowe, kuchnie gastronomiczne gazowe, taborety gazowe oraz nowoczesne okapy kuchenne. Do kuchni dostarczone zostało nowe wyposażenie ze stali nierdzewnej tj. szafy chłodnicze, bemary grzewcze, zmywarka kapturowa do naczyń kuchennych, szafy do przechowywania naczyń kuchennych, stoły, wózki do przewożenia naczyń GN oraz regały.
Modernizacja kuchni korzystanie wpłynęła na pracę Sekcji Żywienia, nowoczesny sprzęt znacznie ułatwia i przyśpiesza przygotowanie posiłków dla tak znaczącej liczby Pacjentów przebywających na oddziałach szpitalnych. Pacjenci przybywający na oddziałach szpitalnych otrzymują posiłki zgodne z dietą zleconą przez lekarza. Limanowska placówka od grudnia ubiegłego roku uczestniczy w programie „Dobry posiłek w Szpitalu” - to pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia, który umożliwia szpitalom pozyskanie dodatkowych środków z Narodowego Funduszu Zdrowia z przeznaczeniem na poprawę jakości żywienia pacjentów podczas ich pobytu w szpitalu. Codziennie na stronie Szpitala publikowany jest jadłospis z dokładnym opisem dań podawanych danego dnia. Jadłospis zawiera również aktualne (z danego dnia) zdjęcia wydawanego posiłku. Jadłospisy są dostępne w zakładce Strefa Pacjenta/Program pilotażowy „Dobry posiłek w Szpitalu”.
Inwestycja obejmowała również kompleksową modernizację jadalni, dzięki czemu korzystający ze stołówki mogą cieszyć się klimatyzowanym, przestronnym i jasnym pomieszczeniem utrzymanym w ciepłej tonacji z ciekawymi akcentami kolorystycznymi.
Wartość całej inwestycji to ponad 5 mln złotych, w całości sfinansowane ze środków własnych Szpitala.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się i skorzystania z oferty szpitalnej stołówki. Oferujemy smaczne, domowe jedzenie. Polecamy przepyszne pierogi, gołąbki, potrawy mięsne, a także zupy mleczne, jarzynowe, barszcz ukraiński oraz puszyste naleśniki z serem i musem jabłkowym. Wszystko smaczne, świeże, ciepłe i w atrakcyjnych cenach.
Bufet jest czynny codziennie w godzinach: 7.00 – 17.00.
Osoby, które chcą spróbować naszych specjałów korzystają z wejścia od strony parkingu przy Bloku Operacyjnym. Wejście prowadzi bezpośrednio na jadalnię. Posiłek można spożyć na miejscu lub zamówić „na wynos” płacąc za opakowanie (1 zł za menu box oraz 1 zł za pojemnik na zupę).
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Poniżej prezentujemy aktualny cennik potraw oferowanych w szpitalnym bufecie oraz zdjęcia odnowionej stołówki i kuchni.